GENERATIONSSKIFTE

Hvad kan E-revisor hjælpe med?

Generationsskifte af en virksomhed vil i langt de fleste tilfælde kræve professionel assistance, da en række betingelser skal være opfyldt for at opnå de fordele, som lovgivningen indebærer.

E-revisor kender betingelserne og loven til bunds. Vi arbejder med generationsskifter jævnligt for vores klienter, og vi kan også rådgive dig.

FÅ HJÆLP TIL GENERATIONSSKIFTE

GENERATIONSSKIFTE

½ times visuelt møde

DKK 1.000 kr. ekskl. moms

Hvad er et generationsskifte?

Et generationsskifte af en virksomhed er en hel eller delvis overdragelse af ejerskabet.

Det er sjældent en nem beslutning at starte et generationsskifte i en virksomhed, og gennemførelse af et generationsskifte kan være en tidskrævende og vanskelig proces.

Ved at planlægge i god tid og med omhu, kan der skabes succesrige generationsskifter.

Et generationsskifte kan foretages inden for familiekredsen, eller uden for familiekredsen, hvor virksomheden overdrages til en nær medarbejder eller til 3. mand.

Et generationsskifte kan skyldes ejerens alder eller forhold i virksomheden og et generationsskifte kan enten ske ved død eller i levende live.

Et generationsskifte i en virksomhed kan opdeles i to væsentlige forhold:

  • Overdragelse af ledelsen
  • Overdragelse af ejerskabet

En gylden regel er at penge og ledelse følger hinanden.
Begge disse væsentlige forhold er af vital betydning for virksomheden, og kan ved et dårligt generationsskifte true virksomhedens eksistens.
Specielt i de mindre og mellemstore virksomheder. Her ses det ofte at ledelsen tillige er ejeren.

Hvem skal overtage virksomheden?

Som en del af overvejelserne indgår en vurdering af, hvem der skal overtage virksomheden.
Såfremt det er et familiemedlem, skal både kvalifikationer og værdiansættelse, der ikke nødvendigvis sker på markedsvilkår, vurderes.

I langt de fleste generationsskifter overdrages virksomheden til købere uden for familien, enten en nær medarbejder eller 3. mand.

Planlægning

Planlægningen af et generationsskifte er vigtig for ejeren, fordi det vil være afgørende for ejeren og hans families fremtidige disponible indkomst og dermed tilværelsen efter at have overladt virksomheden til næste generation.

Planlægningen omfatter bl.a. tidspunktet for gennemførelse af generationsskiftet.
Hvornår er det optimalt for ejeren at skabe sig en tilværelse efter overdragelse af virksomheden?
Det er ikke altid blot et spørgsmål om ejerens alder, men også en vurdering af det rigtige tidspunkt at gå i markedet for salg af virksomheden.

Glidende generationsskifte

Har den yngre generations ikke penge til at købe virksomheden, anvendes ofte de såkaldte glidende generationsskifter og sælgerfinansiering.

Her skal man være opmærksom på, at køber og sælger ikke nødvendigvis har samme interesser. En køber vil ofte ændre og modernisere forretningsgrundlaget, hvilket kan medføre ændringer i de kontante betalingsstrømme til ugunst for sælger. Men også køber kan risikere at komme i alvorlige problemer, hvis der indtræffer forhold, der gør, at der er bristede forudsætninger for finansieringen eller en uventet fremgang i virksomheden, der forøger værdien, hvorved køber måske slet ikke kan gennemføre handlen som planlagt grundet forhøjet værdi.

Et glidende generationsskifte er egentlig en opdeling af det økonomiske generationsskifte og det ledelsesmæssige generationsskifte med henblik på at få et forskelligt tidsforløb. En sådan adskillelse kan også ved den rette model give parterne fordele og medvirke til overhovedet at få gennemført en virksomhedsoverdragelse.

KONTAKT OS

Udfyld formularen, så kontakter jeg dig indenfor 24 timer.

 

SIDDER DU MED SPØRGSMÅL?

Du er altid velkommen til at ringe til os. Det er helt uforpligtende.

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst et gyldigt telefonnummer.
Indtast venligst en besked
Tjek venligst din captcha for at verificere at du ikke er en robot.